Onderwijs, opvang en zorg onder één dak
Ieder kind de juiste aandacht
Op de basisschool presteren kinderen niet allemaal op hetzelfde niveau. Het ene kind zal zonder veel problemen de ontwikkeling doormaken die past bij de betreffende leeftijd, het andere kind kan daar (tijdelijk) moeite mee hebben of zoekt juist extra uitdaging in de leerstof. Het is zaak dat leerkrachten de ontwikkeling van de kinderen goed volgen en op tijd signaleren wanneer een kind extra aandacht nodig heeft.
Wij hebben ons onderwijs zo ingericht, dat het afgestemd is op de ontwikkeling van de mogelijkheden van ieder kind. Dat betekent dat leerkrachten hun instructies afstemmen op het niveau van de leerling: leerlingen krijgen een lesdoel en afhankelijk van de beheersing van dit lesdoel gaat een groep leerlingen zonder veel uitleg (zelfstandig) aan de slag, een groep leerlingen krijgt verdere uitleg en gaat daarna aan de slag en een groep leerlingen die extra instructie nodig heeft kan daarna aan de slag.
Onderwijs en opvang van twee tot dertien jaar
De Cornelius Musiusschool heeft meer in huis dan alleen een basisschool. Kinderen kunnen al vanaf twee jaar bij ons terecht. Kinderen van twee tot vier jaar zijn van harte welkom in het Muizenhuis, het peutercentrum van Stichting Kinderspeelzaal. Als kinderen vier jaar zijn gaan ze naar de basisschool. In ons nieuwe gebouw zal ook de buitenschoolse opvang van Plukkebol zich vestigen. Daar kunnen kinderen na school en in de vakanties terecht voor een spetterend programma.
Met beide organisaties heeft de Cornelis Musiusschool een intensieve samenwerking. Dat betekent dat wij onderwijsprogramma’s en activiteiten, maar ook praktische zaken zoals studiedagen met elkaar afstemmen. Zo kunt u er zeker van zijn dat uw kind altijd opgevangen kan worden.
KIJK!, Cito en Route-8
De Cornelis Musiusschool gebruikt een leerlingvolgsysteem om de ontwikkeling die kinderen doormaken te kunnen volgen. Door toetsen, observeren, registreren en analyseren weten leerkrachten op wel niveau leerlingen werken en of ze extra begeleiding nodig hebben.
In groep 1/2 gebruiken we KIJK! om de ontwikkeling van leerlingen te volgen en doelen te stellen en in groep 3 tot en met 8 gebruiken we hiervoor Cito. In groep 8 gebruiken we de route 8 eindtoets om te bepalen welk middelbare school advies kinderen krijgen.
Het meest bekende systeem om leerlingen in groep 8 te toetsen is de Cito toets, maar er zijn inmiddels vele alternatieven; scholen kunnen kiezen uit zes verschillende eindtoetsen om te bepalen welk middelbare school advies een leerling krijgt. De Cornelis Musiusschool heeft gekozen voor de Route-8 toets, een digitale toets. Grote voordelen van deze toets voor kinderen zijn dat hij veel korter is dan de Cito toets (die duurt ongeveer drie ochtenden terwijl de Route-8 toets maar één ochtend in beslag neemt) en het feit dat de toetsvragen afgestemd worden op het niveau van het kind. Hierdoor is de toets veel minder belastend voor kinderen. Er zitten geen onnodige vragen in en kinderen krijgen geen vragen die te moeilijk of juist te makkelijk zijn. Deze toets past dus perfect bij de manier van onderwijzen waar de Cornelis Musiusschool voor staat.
Specialisten in huis voor leerlingen en ouders
Extra begeleiding kan nodig zijn wanneer een leerling achterblijft in zijn ontwikkeling, maar ook wanneer een leerling uitzonderlijk goed presteert. In alle gevallen neemt de school contact op met ouders om gezamenlijk te bepalen welke extra ondersteuning een leerling nodig heeft. Veel van die ondersteuning kunnen we met onze eigen specialisten bieden.
Kijk hier voor een overzicht van alle specialisten die de Cornelis Musiusschool in huis heeft.