IPC groep 4
IPC-project 1: Hoe leren wij?
Op 28 augustus zijn we samen met groep 5 en 6 gestart om meer te weten te komen over leren.
We speelden spelletjes die we al kenden, maar ook die we nog niet kenden. Deze spelletjes moesten we aan elkaar uitleggen of informatie halen uit de handleiding. Door samen te spelen en te oefenen werden we beter, dus leerden we nieuwe spelletjes.
Met leren gaat het ook zo. Eerst gebruik je de kennis die je al hebt en gaat op zoek naar meer kennis. Daarna ga je oefenen met wat je al weet en wordt je vaardiger en uiteindelijk heb je begrip en kun je het geleerde toepassen.
Zo hebben wij geleerd hoe we een eigen bewegingsbaan kunnen maken. Professor Pienter stuurde ons 4 grote enveloppen met informatie. In elke envelop zat een plattegrond (van een bewegingsbaan), een legenda en een materialenlijst van de speelzaal. Wij moesten eerst de plattegrond begrijpen en daarna proberen spelregels erbij te bedenken. In alle 4 de groepjes werd hard gewerkt en goede spelregels bedacht. Ze hadden dezelfde informatie, maar de spelregels waren niet helemaal hetzelfde. We hebben toen keuzes gemaakt over de spelregels die we zouden gaan gebruiken.
De onderdelen van de bewegingsbaan hebben we eerst goed ingeoefend. We mochten ook aangeven wat we nog moeilijk vonden en kregen handige tips van elkaar. Vervolgens hadden we de vaardigheid om de baan echt uit te proberen. Dit ging heel sportief.
Vervolgens hebben wij zelf een bewegingsbaan bedacht en een plattegrond met legenda getekend. Door de kennis en de vaardigheden die we inmiddels verkregen hadden konden we wat we geleerd hadden toepassen!
Om goed te kunnen leren hebben we ook gezonde hersenen nodig. Dit gaat goed, wanneer je gezond eet en genoeg rust. Daarnaast is het ook goed om je hersenen te trainen.
We deden ook een concentratietest, waarbij je zoveel mogelijk voorwerpen moest onthouden en opschrijven. Na drie keer de test gezien te hebben schreef iedereen minimaal 8 voorwerpen van de 11 op! Erg knap.
Op donderdag 21 september hadden we een leuke afsluiting van het thema. We wilden ouders laten zien en ervaren hoe wij dingen leren. Wij hebben hen verteld dat er om te leren kennis en vaardigheden nodig zijn. Ze hebben van ons gehoord hoe wij tot het zelf maken van een bewegingsbaan zijn gekomen. Ook mochten zij hun geheugen testen met de concentratietest. Vervolgens mochten zij meespelen met de denkspelletjes die de kinderen hen mochten uitleggen. Wij hadden al flink geoefend met de spelletjes en konden het daarom al goed uitleggen, zodat ook de ouders het begrepen en sportief meededen.
Fijn dat we zulke sportieve en geïnteresseerde ouders mochten verwelkomen!
IPC-project 2: Verhalen die mensen vertellen ?
Op maandag 23 oktober zijn we gestart met het IPC project 'De verhalen die mensen vertellen'. We kregen een map met verhaalideeën, 5 verhalendozen met allemaal bijzondere spulletjes en een verhalenlamp! In groepjes hebben we de verhalendozen bekeken en een mooi verhaal bedacht bij de verhaalideeën uit de map. Die hebben we aan elkaar gepresenteerd als start van dit project.
We leerden alles over mythen, legenden, sagen, fabels, sprookjes en superhelden. Sommige verhalen zijn al heel oud en werden eerst doorverteld. Later zijn ze opgeschreven en tot de dag van vandaag nog actueel! Er zijn muziekstukken, gedichten, opera's, toneelstukken, dansvoorstellingen, tekenfilms en films van gemaakt.
Door de jaren heen groeiden de verhalen mee.
Zelf hebben we ook gedichten gelezen, toneel gespeeld, fabels uitgebeeld in mime en kunnen we het Roelantslied zingen. Op een tijdbalk kunnen we zien uit welke tijd de verhalen stammen en/of werden teruggevonden in boeken. Ook weten wij uit welke landen ze afkomstig zijn en hebben dat zelf aangegeven op de kaart van Europa. Buiten Europa zijn er natuurlijk ook veel verhalen, maar we hebben het even tot Europa beperkt.
We vonden het leuk dat er zoveel ouders zijn komen kijken naar de afsluiting! We waren trots om te laten zien wat we geleerd hebben.(Foto's worden nog toegevoegd)